I serien finns följande sidor:
Att para sin hona
När kattungen flyttar
Att köpa och hålla avelshane


Åter till Om Helig Birma

IC Shenandoahs Ninni
Ingen födsel är den andra lik och samma kattmamma kan 
också uppträda olika. Det är viktigt att veta att man inte
ska vänta för länge med att kontakta veterinär om man 
tycker att det uppstår problem.
Efter besöket hos hanen
Det tål att påpekas igen; att man ska tänka på den tidsrymd som honan tillbringar hos hankatten. Tiden påverkar kattungarna såtillvida att de kan "skapas" både i början och slutet av parningsperioden vilket i sin tur innebär att kattungarna har kommit olika långt i sin utveckling och någon kan m.a.o. födas något för tidigt.
Vad händer när honan kommer hem?
Dräktigheten är ett normaltillstånd men när honan kommer hem är hon som regel väldigt trött. Hon kan även fortsätta att löpa några dagar vilket inte är ovanligt. Låt henne bara vila. Ibland kan honorna få lite beteendeförändringar under dräktighetstiden. Är det dags att ge något tillväxtfoder? Läs under Parning
Tecken
En normal dräktighet löper vanligtvis till 65:e dagen men man bör vara beredd från dag 59-60. Titta lite extra på informationen under Parning från dag 60.
Bolåda
Denna bör man göra i ordning cirka 2 veckor före den beräknade nedkomsten. Placera den lite undanskymt. En av favoritplatserna brukar vara i en garderob. Honan går gärna lite in och ut i bolådan. Hon brukar också leta upp ytterligare ett par platser hon tycker är bra. Dagarna före förlossningen är hon mer intensiv och hon försöker gärna ta med sig sina "kattkompisar" in. Många honor vill gärna ha sällskap under förlossningen vilket ger dig ett utmärkt tillfälle att hålla ögonen på honan så att allt går bra.
Vad behöver jag ha hemma?
Rena handdukar eller lakan, Hushållspapper, Jodopax & Alcogel, Glidslem, En sprittvättad sax. En våg att mäta ungarna med är ett måste. Vi har valt en digitalvåg från Philips för kattungarna. Den går upp till 3 kg och man kan 0-ställa den om man t.ex. vill lägga kattungen i en skål när man väger den.
Är det dags?
Förlossningen startas egentligen redan två veckor innan värkarbetet startar genom att olika hormoner utsöndras. Detta är inget man ser tecken på utan det är först i samband med att förlossningen är väldigt nära som honan gärna ligger kvar i boet samt vankar lite oroligt fram och tillbaka. Hon bäddar extra frenetiskt.
Öppningsstadiet
Hon lägger sig till slut och börjar att spinna intensivt. Efter en stund brukar svaga värkar visa sig. Hon andas ofta lite fortare. Detta är de första öppningsvärkarna.
Öppningsvärkar kan pågå upp till 24 timmar men många gånger ser man inte de första värkarna som startats. En klar röd vätska brukar komma från livmodern när livmoderhalsen öppnats. Fostren ligger kvar i sin blåsa som är sluten. Fostersäcken innehåller vätska.
Ofta halvsätter sig honan under värkarbetet. När kattungen kommer ner i bäckenhålan blir ofta värkarna extra kraftiga och honan kan jämra sig lite.
Man kan gärna hjälpa kattmamman genom att massera magen med långsamma utdragna rörelser. Detta kan man fortsätta med under hela förlossningen.
Utdrivningsstadiet
Värkarna är nu mer intensiva och kommer i 2-minutersintervaller. Första kattungen kommer vanligtvis efter cirka 30 - 60 minuter. Den första kattungen tar oftast längst tid på sig. Mellan varje kattunge kan man räkna ungefär 45 - 60 minuter. Utdrivningsstadiet kan pågå i 2 - 24 timmar.
Placentor
De brukar vanligtvis komma direkt eller cirka 15 minuter efter att kattungen är född.

En del katter föder sina kattungar på mellan 1 - 2 timmar och andra kan ta flera dagar på sig. En del honor tar också extra vilpaus mellan kattungarna.

En kattunge kommer ut
När kattungen föds kan vilken del  som helst först komma ut först (fram eller bak). Inget är onormalt. Enligt min erfarenhet tar det bara lite längre tid när bakdelen kommer först. Kattungen är täckt med en genomskinlig fosterhinna. Navelsträngen sitter fast i moderkakan som troligtvis inte kommit ut ännu. Mamman börjar omedelbart slicka på fosterhinnan för att på så sätt ta bort den. Moderkakan brukar glida ut i detta skede. Dra inte i navelsträngen eftersom den oftast brister och skapar en del oro eftersom det kan bli ganska kladdigt då.  Mamman brukar nu bita av navelsträngen och äta upp moderkakan, ofta är hon ganska intensiv och det kan ibland se lite hetsigt ut men detta är nyttigt för henne. Den lilla kattungen brukar ganska omgående söka sig till spenarna då de utsöndrar mjölkdoft. Mamman fortsätter som regel att tvätta kattungen och den torkar så saktliga. Ibland får man hjälpa till att gnugga den torr med en handduk eller dylikt. Tänk på att ungen kallnar fort när den är blöt. De första veckorna reglerar de sin kroppstemperatur ganska dåligt varför det är viktigt att de bor i en varm miljö.
Moderkakan
Om denna inte kommer ut på en gång så måste man kanske hjälpa till att klippa av navelsträngen. Klipp med den sterila saxen ca. 3 - 5 cm från ungens mage. Ha ändå lite kontroll på att du får ut lika många moderkakor som ungar. Ibland kan det dröja till dagen efter innan alla är ute. Ibland missar man dem också. Förut så sa man att detta inte var bra och att man skulle åka in till veterinären men idag är man lite mer moderat och väntar. Skulle olyckan vara framme och det inte kommer ut någon så håller man ordentlig kontroll på mamman så att hon inte får feber eller ser hängig ut då det kan vara dags för ett veterinärbesök.
Är allt klart?
När sista kattungen föds så brukar man se att kattmamman slappna av och lägger sig till rätta. Hon ser rejält stolt ut. Jag brukar ge en äggula som innehåller mycket näring. Dock utan dextropur eller dylikt som en del föreslår då detta kan påverka eventuella efterblödningar negativt. 
Vad är det för problem som kan uppstå i samband med dräktigheten?
Problem är aldrig bra men ofta kan man mota dem genom att vara uppmärksam på honan under dräktighetstiden och därefter. Kontakta alltid veterinär om:
Blödningar under dräktigheten
Blödningar från vagina är inte normalt under dräktighetstiden och innebär ofta att något foster dött eller att en abortering är på gång. Veterinär ska omgående kontaktas. Många gånger kan man i detta läge rädda resterande kattungar.
Blödningar direkt efter dräktigheten i större omfattning
Blödningar från vagina är inte bra och veterinär bör kontaktas. Observera mängden och färgen. Detta brukar veterinären fråga efter.
Blödningar efter dräktigheten
Livmodern drar ihop sig efter förlossningen och upp till tre veckor kan hon ha flytningar som normalt är färgade från röda till svarta. Flytningarna kan tyda på problem om det börjar att lukta illa, förändring i färg sker till gul/grå/grön samt feber uppstår.
Krystvärkar
När krystvärkarna plötsligt upphör, kraftiga krystvärkar som håller på mer än 2 timmar utan att någon unge föds, svaga och oregelbundna värkar som kommer mer sällan så kontakta alltid veterinär.
En kattunge sitter fast
Om kattungen sitter fast en längre stund eller om t.ex. svanstippen åker ut och in så kan man försiktigt vända på honan och mycket försiktigt "skaka" tillbaka ungen.
Vad kan vara onormalt med en nyfödd kattunge?
Några råd:
Förtidigt född unge:
- har ofta en onormalt svag färg, mao väldigt blå/lila rosa
- apatisk, slö. vill inte tutta själv på mamman
- slapp muskulatur, dåligt utvecklat underhudsfettlager (känns lite seg)
- känslig för infektioner
Om inget speciellt händer så brukar dessa ungar efter några veckor få en ganska normal utveckling.
Lågviktig unge:
- normal färg, grå/vit blek
- låg vikt, kanske bara i förhållande till syskon
- kämpar en hel del för att få tillgång till maten
- växer fint om mamman har mjölk
Dessa ungars framtid är god. De tar som regel i kapp syskonen när de börjar att äta vanlig mat.
Förlossningsskadad unge:
- död unge som ser helt normal ut, kan bero på kvävning eller inre blödning
- mycket slö
- överdrivet aktiv, med krampaktiga rörelser, ryckningar, oroliga
- andnöd, de kippar ofta efter luft
- hittar inte "rätt" till mammas spenar
Utgången för de sistnämnda barnen beror på skadans art, vilken vård man kan ge etc. 
Dag Vad är det som händer
1 Kattungarna föds. Ögonen och hörselgångarna  är slutna och de kan m.a.o. varken se eller höra. Beteendet styrs oftast av reflexer.
Det är viktigt att kattungarna får den första råmjölken som mamman producerar det första dygnet. Den innehåller antikroppar som skyddar mot infektion. Den innehåller även blodgruppsantikroppar vilket jag tidigare påpekat om katten är A- eller B-blod, därav vikten att testa innan parning. Om det visar sig att mamman t.ex. är B och pappan A och de producerar ungar med A så får dessa blodkroppssönderfall och avlider. 
De flesta antikropparna överförs detta första dygn så det är viktigt att ungarna startar att dia snabbt. Det är också viktigt att ungarna startar att dia p.g.a. att de behöver få igång sin blodcirkulation så att de har rätt blodsockerhalt och håller sin värme. Kattungarna fortsätter att använda samma spena som de startade att suga från. Ofta är det ingen direkt konkurrens eftersom spenarna har unika dofter.

När kattmamman är färdig och alla kattungar har kommit ut och är torra så är det dags för undersökning av kön och vägning. Lyft på svansen och titta på könsdelarna. hanen har ett längre avstånd mellan könsdelarna och honan har ett kortare avstånd. I det här tidiga skedet brukar pungen vara väl synlig på hanen. Om man har svårt att avgöra könet kan man efter någon dag massera könsdelen med en tops tills kattungen kissar. En större utbredd fläck brukar tyda på att det är en hona och en mindre på att det är en hane.


Hankatt    Honkatt
Hankatt            Honkatt

Vikten kan variera mellan 80 - 110 gram. Det är inte ovanligt att de går ner något första dygnet. Jag brukar väga mina ungar varje dag de första två veckorna. Därefter, om det inte är något ovanligt så väger jag en gång i veckan, de återstående 10 veckorna.
Mamman tvättar barnen och slickar dem bak vilket då stimulerar urin och avföring  som mamman äter upp då den kommer ut.
Kattungar sover cirka 90 % av dygnet.
1 - 3 De tre första dagarna är de mest kritiska. Låt honan ha lugn och ro runt omkring sig. En del honor håller sig till bolådan i ett par dygn men sedan börjar de successivt att vara uppe längre stunder.
2 - 3 Kontrollera honans vulva noga så att det inte uppstår några onormala flyttningar. Kontrollera också ungarnas navlar så att de ser rena och fina ut.
3 En frisk kattunge tillbringar tiden med att antingen äta eller sova! Om någon kattunge visar oro eller skriker mycket så bör du kolla om den får i sig mjölk ordentligt eller om den inte har ordentlig avföring. Prata med en veterinär om du inte hittar någon orsak. Navelsträngen har torkat och lossnar.
De första 4 dagarna brukar kallas "neonatala stadiet".
5 - 10 Ögonen börjar att öppnas. Synen är dock inte helt utvecklad förrän kattungen är 2 månader. Alla kattungar föds med blå ögon. Kontrollera noga så att ingen infektion uppstår eller att ögonen av någon anledning inte öppnas ordentligt. Ha inte alltför stark belysning under dessa dagar.
6 - 14 Hörselgångarna börjar nu att öppnas.
7 Nu bör ungarna ha fördubblat sin vikt. Om kattungarna behöver tilläggsmatas så använd KMR eller liknande som finns att köpa på djursjukhuset. Följ ordination noga. Kattmamman kan också äta detta.
14 - 21 Nu börjar kattungarna att notera sin omgivning och börjar så saktliga att röra på sig. Mamman kan ibland bli lite orolig över detta och ibland vill hon till och med hitta ett annat bo för sina ungar! Detta kan vara några jobbiga dagar!
17 Hörselgången är nu helt utvecklad.
21 Nu börjar ungarna att spinna. De börjar också kunna stå om än ibland på darriga ben.
21 - 28 Från denna tidpunkt börjar kattungarna kunna kontrollera sin urin och avföring. Det vanligaste är från 28:e dagen då man börjar att utfodra kattungen med riktig föda. Det är nu tid att introducera en liten kattsandlåda. Var uppmärksam på att kattungarna gärna vill äta sanden. Jag brukar använda en mellanstorlek under denna första vecka sedan blandar jag två olika typer för övergång till den fina som vi normalt använder.
Vid fyra veckor bör kattungen ha fyrdubblat sin vikt. Tillväxten beror dock på modersmjölkens kvalitet och mammans omsorg. denna period kallas "digivningsstadiet".
25 - 42 Vid denna tidpunkt kan man börja att utfodra kattungarna.
Vi brukar starta med den klassiska Anderssons välling. Den består av en ½ liter mjölk,1-2 skedar maizenamjöl, och en matsked druvsocker. Koka upp blandningen. Låt svalna. Blanda i en tablett askorbinsyra, en klick smör,  och 1 äggula. Man kan också använda en lättare buljong, inte så starkt smaksatt bara. Lägg i en äggula och smör. Ett annat alternativ är majsvälling.
Mata flera gånger om dagen och tänk på att det kan krävas en del tålamod. Vissa 
ungarna beter sig väldigt olika, en del kastar sig över tallriken och en del kan ta ett par dagar på sig innan de vill äta själv. De vuxna katterna brukar också tycka om vällingen men brukar ibland bli lösa i magen.
Ett bra tips är att använda "olivtallrikar" första gången kattungarna ska äta. Dessa är små och smala och svåra att "gå i genom". Bild
Efter 4-6 dagar brukar vi blanda i köttfärs eller någon lättare barnmatspuré. Majspurén brukar de flesta kattungar tycka är kalas!
Successivt brukar vi från cirka 6:e veckan gå över till kattungemat.
Har du inte satt fram en sandlåda så gör det nu!
28 Nu börjar mjölktänderna att komma. Plats för en varning - de kan bli väldigt vassa,
28 - 42 Ögats iris börjar nu att ändras till en permanent färg
35 Kattungarna bör nu vara fullt vana med sin sandlåda och även uträtta sina behov där.
Vid denna tidpunkt kan man börja med första avmaskningen. Se tillverkarens råd och  anvisning. Maskmedel finns idag i många former så fråga på apoteket om råd och sort.
Mellan 4 - 7 veckor avtar tillväxthastigheten något beroende på att kattungarna äter något mindre än tidigare. Från 7 veckor tar nu kattungen till sig tillräckligt med fast föda vilket gör att tillväxten ökar..
56 Nu brukar vi börja att blanda kattungemat med vuxenmat om nu inte kattungarna redan varit där. Nu bör vikten var dubbelt så stor som vid 4 veckor. Den naturliga avvärjningen börjar vid denna period och visar kattungens självständighet. Den börjar att äta när den vill och visar tydligt sin egen utveckling.
Dags att ta första vaccineringen för kattpest och kattsnuva. Be din veterinär om råd.
77 Dags för andra vaccineringen. Nu är det också dags att id-märka kattungen. Vi föreslår chip-märkning, vilket görs med en spruta i nacken där kattens skinn  är tjock och lite segt.
84 I detta skede kan de första permanenta tänderna börja att synas.
12 veckor Nu är kattungarna 12 veckor och är de mogna, kraftfulla och fina så är det dags att flytta till ett nytt hem.

     
     
     
Vikttabell för en normalkull
Detta är en tämligen normal viktkurva för kattungar. Min erfarenhet är också att vikterna oftast är blandade ungefär på det här sättet.
Vad är normalt? Spannet är tämligen brett och beror naturligtvis på flera orsaker som är svåra att säga något om. Men en vägledning kan kanske vara nedanstående tabell.
  Unge 1 Unge 2 Unge 3 Unge 4
Född 113 88 93 90
Dag 1 125 96 99 98
Dag 2 134 110 110 103
Dag 3 144 125 124 118
Dag 4 155 137 137 132
Dag 5 165 150 144 142
Dag 6 175 162 154 154
1 v. 184 169 163 163
2 v. 225 228 215 215
3 v. 305 280 280 282
4 v. 380 300 340 333
5 v. 445 385 380 405
6 v. 540 504 502 480
7 v. 660 610 610 580
8 v. 745 710 710 650
9 v. 840 810 803 700
10 v. 950 945 905 820
11 v. 1105 1120 1116 970
12 v. 1180 1220 1200 1170


Vad kan hända med kattungarna eller kattmamman?
Döda fullt utvecklade kattungar
Många gånger kan man inte ens vid obduktion hitta någon anledning till detta. Men en långdragen förlossning kan vara skäl.
Bakterier
Ungarna kan i olika skeden utsättas för bakterier. Det kan innebära blodförgiftning eller lunginflammation. De kan smittas vid förlossningen eller via navelsträngen under förlossningen. Bakterierna kan också visa sig i form av diarréer.  Ögoninfektioner bör undersökas då kattungarna lätt  kan få chlamydia via modern.
Virus
De vuxna katternas virusinfektioner kan också lätt drabba kattungarna t.ex. kattsnuva. De vanligaste är att detta uppkommer vid 6 - 12 veckors ålder. 
Coronavirus är ingen orsak till tidig kattungedödlighet.
Mjölkstockning
Kattmamman kan få mjölkstockning som yttrar sig att brösten blir svullna och ungarna får ingen mjölk. Det är bra att vara uppmärksam på detta eftersom det är mycket smärtsamt för mamman. Massera magen och är den väldigt hård och knölig så kan du använda en varm handduk att lägga på magen. Upprepa flera gånger till mjölkproduktionen kommer i gång naturligt igen.
Källorna är 2 av mina favoriter: Kattens sjukdomar/Anne-Marie Nilsson och Veterinary notes for cat owners/Trevor & Jean Turner. Samt en artikel av Bodil Ström Holst. Se böckerna på min boksida

Åter till Om Helig Birma